KILKA
SŁÓW
O SZEFIE
KUCHNI
MARCIN WIĘCEK
Kuchnia to jego żywioł i przede wszystkim pasja. To tu czuje się najlepiej. Dba o najmniejszy nawet detal. Jego dnia są intrygujące, piękne, a przede wszystkim pełne aromatów i smaków. Marcin osobiście spotyka się z dostawcami. Zawsze wybiera najlepszej jakości składniki i ze starannością dopracowuje każde danie, by wydobyć z niego powalającą głębię smaku. Ułożone przez niego Menu dla Enoteki to ciekawa podróż po kuchni europejskiej z akcentami kuchni świata.
PRZYSTAWKI / APPETIZERS
KOLOROWE BURAKI
Sezamowy jogurt / papryka wędzona / kawior z owczego sera / kiszona cytryna
GLAZUROWANE GRZYBY
Shitake / boczniaki / wędzona papryka / wędzona śmietana / limonka
BRIOCHE Z MARYNOWANĄ WOŁOWINĄ
Kapusta pekińska / chrzan / piklowana cebula
TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Pistacje / oliwa z popiołu / topinambur / borowik / piklowana wiśnia
KARMELIZOWANE CHORIZO
Rozmaryn / czosnek / czerwone wino / jarmuż
PRAŻONA CIECIORKA ZE SKORZONERĄ
Selekcja sałat / tapioka / grejpfrut / pieczona dynia
CEVICHE Z TUŃCZYKA
Imbir / mirin / rzodkiewka / cytrusy
BURATTA NA MORELACH
Bazylia / ogórek / chilli / pistacje / pini
OKOŃ Z KASZTANAMI
Cisto francuskie / por / białe wino / śmietana
PARMEZANOWE NOISETTE
Pecorino/ orzechy włoskie / ziemniaki / mus z pieczonej papryki
GLAZUROWANY GRAVLAX
Kremowy serek / kapary / jalapeno / koperek / boczek
TATAR Z AWOKADO
Ser z nerkowców / pistacje / chilli / czosnek / czerwona cebula
ZUPY / SOUPS
ZUPA RYBNA Z CYTRYNĄ
Mleko kokosowe / imbir / pomidory / koper / mięta / oliwki
KREM Z PALONEJ CEBULI
Kasztany / białe wino / tymianek / parmezan
WOŁOWE CONSOME
Pierożki z ossobuco / marchewka
PASTA & RISOTTO
PIEROGI Z KURKAMI
Sos veloute / śmietanka / trawa żubrowa
BUCANTINI Z GRZBAMI LEŚNYMI
Pecorino / szpinak / natka pietruszki / śmietanka / białe wino
SZAFRANOWE RISOTTO Z DYNIĄ
Bulion szfranowy / szparagi morskie / dziki brokuł / pecorino
RISOTTO Z OWOCAMI MORZA I DZIKĄ KREWETKĄ
Przegrzebki / cozze / szafran / natka pietruszki / pecorino
PIEROGI Z OSSOBUCO
Tobinambur / emulsja z palonej cebuli / wędzona śmietana
DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES
STEK Z DYNI
Topinambur / pesto sycylijskie /granat / tymianek
ŁOSOŚ W SOSIE SZCZAWIOWYM
Puree z koprem włoskim / śmietanka / wino / dziki brokuł
OŚMIORNICA Z ESPUMĄ Z KASZTANÓW
Parmezanowe noisette / edamame / szafran / pieczona papryka
COMBER JAGNIĘCY Z DYNIĄ
Puree z dyni / gratin ziemniaczane / szałwia / jałowiec
ANTRYKOT SEZONOWANY 60 DNI
Ziemniaki opiekane / masło cafe de Paris / chimichuri
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Topinambur / szałwia / groszek / puree ziemniaczane
HALIBUT Z KURKAMI
Ziemniaczane gratin / śmietanka / wino / natka pietruszki
STEK Z KALMARA Z DZIKĄ KREWETKĄ
Kukurydza / edamame / puree z kalafiora / czosnek / chilli
POLICZKI Z JELENIA Z JEŻYNAMI
Puree z suszonych moreli / jeżyny / śmietanka / brokuł
DESERY / DESSERTS
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Philadelphia / wanilia / orzechy w karmelu
TARTA Z KRÓWKĄ
Czekolada / sól wędzona / pomarańcza
CRAQUELIN Z LODAMI WANILIOWYMI
Mus z pieczonej czekolady / chutney śliwkowy / karmel
KILKA
SŁÓW O
SOMELIERZE
Łukasz Czajkowski
sommelier & wine director
We współpracy z naszym szefem kuchni stworzył niepowtarzalną selekcję, w której znaleźć można szeroki wybór z najlepszych winnic na całym świecie.
Half Bottles [375ml]
Sancerre, Bernadr Reverdy, Valle de la Loire, Francja, 2018
Chablis, Domaine du Colombier, Bourgogne, Francja, 2019
Santenay Rauge Village, Vincent Gardin, Bourgogne, 2016
Saint-Joseph Montelliet , Rhone Valley, Francja, 2016
Barolo Azelia, Louigi Scavino, Piemonte, Włochy, 2012
Louise Barthelemy, Brut Amethyste, Champagne, Francja, NV
Amarone della Valpolicella Classico, Le Ragose, Veneto, 2008
Kieliszki / By the glass [125ml]
MUSUJĄCE/SPARKLING
Prosecco di Treviso Brut, Marsuret, Veneto, NV
Gostart, Winnica Gostchorze, Wielkopolska, 2020
BIAŁE/WHITE
Secaterus Chenin Blanc, Badenhorst, Swartland, 2019
Pouilly-Fume, Cedric Bardin, Valle de la Loire, 2020
Hibia, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
CZERWONE/RED
Rege, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2018
Wildeberg, Coterie Cabernet Franc-Malbec,
Costal Region, 2018
Barbera d’Asti Titon, L’Armangia, Piemonte, 2016
SŁODKIE/SWEET
Muscaris, Winnica Jadwiga, Dolny Śląsk, 2018
Musujące/Sparkling [750ml]
Prosecco di Treviso Brut , Marsuret, Veneto, NV
Nigl Sekt Rose, Kremstal, Austria, 2016
Louise Barthelemy, Brut Amethyste, Francja, NV
Louise Barthelemy, Brut Saphir, Francja, 2010
Moet Chandon, Imperial, Francja, NV
Moet Chandon, Nectar, Francja, NV
Moet Chandon, Ice, Francja, NV
Moet Chandon, Rose, Francja, NV
Dom Perignon, Brut, Francja, 2008
Najlepsze Polskie Winnice/Premium Estates of Poland [750ml]
MUSUJĄCE/SPARKLING
Gostart, Winnica Gostchorze, Wielkopolska, 2019
Pet-Nat Johanniter, Winnica Jura, Małopolska, 2019
BIAŁE / WHITE
Gewurztraminer, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Dolny Śląsk, 2018
Riesling, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Dolny Śląsk, 2018
Hibia, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
CZERWONE / RED
Rege, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
SŁODKIE/SWEET
Muscaris, Winnica Jadwiga, Dolny Śląsk, 2018
Białe/White [750ml]
FRANCJA/ FRANCE
Muscadet, Pepiere, Valle de la Loire, 2019
Chablis, Domaine du Colombier, Bourgogne, 2019
Pouilly-Fume, Cedric Bardin, Valle de la Loire, 2020
Sancerre, Bernard Reverdy, Valle de la Loire, 2020
Bourgogne Blanc, Vincent Girardin, Bourgogne, 2018
Chablis Cote aux Pretres, Chateau dee Beru, Bourgogne, 2017
Sancerre Le Grande Cote, Pascal Cotat, Valle de la Loire, 2019
Mersault Les Tillets, Vincent Girardin, Bourgogne, 2016
Puligny Montrachet, Phillippe Pacalet, Bourgogne, 2015
WŁOCHY / ITALY
Pecorino Superiore, Pietramore, Abruzzo, 2018
Pinot Grigio, Norina Pez, Abruzzo, 2020
Chardonnay Robi & Robi, L’Armangia, Piemonte, 2018
HISZPANIA & PORTUGALIA / SPAIN & PORTUGAL
Vinho Verde Branco, Casal de Ventozela, 2020
Encruzado Reserva, Quinta da Falorca, Dao, 2018
Albarinio, Palacio de Fefinanes, Galicia, 2020
Rioja Blanco, Valenciso, 2018
NIEMCY, AUSTRIA, SŁOWENIA / GERMANY, AUSTRIA, SLOVENIA
Riesling Leitz Out, Johannes Leitz, Rheingau, 2020
Zelen, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2018
Eins Zwei Dry, Johannes Leitz, Rheingau, 2020
Gruner Veltliner Gartling, Martin Nigl, Kremstal, 2020
Riesling Kabinett Kirchenpfad, Johannes Leitz, Rheingau, 2019
Pinot Gris, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2020
Riesling Kabinett C.A.I. Immich Batterieberg, Mosel, 2020
Gemister Satz Nussberg, Hajszan Neumann, Wiedeń, 2020
Riesling Grand Cru Ber Schlossberg, Johannes Leitz, Rheingau, 2013
NOWY ŚWIAT / NEW WORLD
Adobe Reserva Viognier, Vinedos Emiliana, Casablanca, 2020
Secaterus Chenin Blanc, Badenhorst, Swartland, 2019
Chardonnay, Leese-Fitch, Kalifornia, 2019
Riesling Rag & Bone, Magpie Estate, Eden Valley, 2019
Zaha Marsanne, Bodegas TEHO, Altamira, Mendoza, 2018
Pinot Gris, Greywacke, Marlborough, 2017
Wild Sauvignon, Greywacke, Marlborough, 2018
SŁODKIE/SWEET
Bormuhely Furmint Meses, Bodrog, Tokaj, Węgry, 2016
Bezalkoholowe/Non-alcoholic [750ml]
Riesling, 1-2-ZERO, Leitz, 2018, Dolina Renu, Niemcy
Czerwone/Red [750ml]
FRANCJA/ FRANCE
Cotes du Rohne, Saint Pierre, Rhone Valley, 2019
La Pepie, Cabernet Franc, Domaine de la Pepiere, Valle de la Loire, 2019
La Syrah a Papa, Montelliet, Rhone Valley, 2018
Vacqueiras, Saint Pierre, Rhone Valley, 2015
Sancerre Rouge, Bernard Reverdy, Valle de la Loire, 2018
Bourgogne Rouge Cuvee St. Vincent, Vincent Girardin, Bourgogne, 2018
Saint-Joseph, Montelliet, Rhone Valley, 2016
Duluc de Branaire-Ducru, Saint Julien, Boredeaux, 2013
Gevrey Chambertin, Vincent Girardin, Bourgogne, 2015
Corton Rouge Grand Cru, Vincent Girardin, Bourgogne, 2015
NIEMCY, AUSTRIA, SŁOWENIA/ GERMANY, AUSTRIA, SLOVENIA
Pinot Noir, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2019
Zweigelt, Hajszan Nemuann, Wiedeń, 2017
Spatburgunder, Klaus Vorglimmer, Baden, 2015
WŁOCHY / ITALY
Dolcetto d’Alba, Nada Fiorenzo, Piemonte, 2017
Primitivo, Amastuola, Puglia, 2018
Cinciorosso, Podre le Cinciole, Toscana, 2018
Barbera d’Asti Titon, L’Armangia, Piemonte, 2016
Chianti Classico, Podre le Cinciole, Toscana, 2015
Montepulciano, Pietramore, Abruzzo, 2015
Primitivo Riserva, Amastuola, Puglia, 2015
Barolo Azelia, Louigi Scavino, Piemonte, 2016
Amarone della Valpolicella, I Campi, Veneto, 2015
Brunello di Montalcino, Vendemmia, Toscana, 2015
Amarone della Valpolicella Classico, La Ragose 2008
Le Stanze del Poliziano, Toscana, 2011
D’Alceo, Castelo dei Rampolla, Toscana, 2011
Percarlo, Fattoria San Giusto a Rentennano,
Toscana, 2012
HISZPANIA & PORTUGALIA / SPAIN & PORTUGAL
Rioja Crianza, Laderas De Cabama, 2018
Falorca, Quinta da Falorca, Dao, 2016
Ribera del Duero Crianza, Finca La Jula, Ribera Dele Duero, 2018
Colheita Red, Quinta da Falorca, Dao, 2012
Po de Poeira, Poeira, Douro, 2017
Pissares, Costers del Priorat, Priorat, 2018
Rioja Reserva, Bodegas Valenciso, 2012
Falorca Reserva, Quinta da Falorca, Dao, 2001
NOWY ŚWIAT / NEW WORLD
Adobe Reserva, Cabernet Sauvignon, Vinedos Emiliana, Valle Central, 2019
The Wishbone Shiraz, Cabernet Sauvignon, Magpie Estate, Barossa Valley, 2020
Secaterus, A.A. Badenhorst, Red, 2019
Wildeberg, Coterie, Cabernet Franc, Malbec, Coastal Region, 2018
Manos Negras, Malbec, Mendoza, 2019
Manos Negras, Pinot Noir, Red Soil, Patagonia, 2017
Plungerhead, Old Vine, Zinfandel, Kalifornia, 2018
Coyam, Vinedos Emiliana, Valle de Colchagua, 2017
Family Red, Badenhorst, Swartland, 2017