
KILKA
SŁÓW
O SZEFIE
KUCHNI
MARCIN WIĘCEK
Kuchnia to jego żywioł i przede wszystkim pasja. To tu czuje się najlepiej. Dba o najmniejszy nawet detal. Jego dnia są intrygujące, piękne, a przede wszystkim pełne aromatów i smaków. Marcin osobiście spotyka się z dostawcami. Zawsze wybiera najlepszej jakości składniki i ze starannością dopracowuje każde danie, by wydobyć z niego powalającą głębię smaku. Ułożone przez niego Menu dla Enoteki to ciekawa podróż po kuchni europejskiej z akcentami kuchni świata.

PRZYSTAWKI / APPETIZERS
LEKKOŚĆ / LIGHTNESS
Zielony Palony / Green Roasted 56 pln
Palony por na paście z dyni z masłem orzechowym, pistacjami i nutą sycylijskich pomarańczy
Roasted leek on pumpkin paste with peanut butter, pistachios and aroma of Sicilian oranges
Wędzone Umami / Smoked Umami 54 pln
Grzyby shitake i boczniaki glazurowane w wędzonej papryce i syropie klonowym, podane na wędzonej śmietanie z limonką australijską
Shiitake mushrooms and oyster mushrooms glazed in smoked paprika and maple syrup on smoked cream with Australian lime
Karuzela Smaków / Carousel Of Flavors 47 pln
Cukinia marynowana z pikantną nutą, serwowana z jogurtem limonkowym i kawiorem
Marinated zucchini served with lime yoghurt and caviar
KONKRET / STRENGTH
Wół Na Stół / Ox On The Table 66 pln
Tatar z polędwicy wołowej z pistacjami, czarnuszką, majonezem z czarnego czosnku i wiśnią piklowaną w trawie cytrynowej i kardamonie
Beef tenderloin tartare with pistachios and nigella, black garlic mayonnaise and cherry pickled in lemongrass and cardamom
Hiszpańska Uczta / Spanish Feast 56 pln
Oryginalne, hiszpańskie chorizo karmelizowane w muscovado, czerwonym winie i rozmarynie
Original, Spanish chorizo caramelized in muscovado, red wine and rosemary
GŁĘBIA / DEPTHS
Włoskie Perły / Italian Pearls 96 pln
Przegrzebki na musie z gruszki i pietruszki z wanilią, podane z salsą z jabłka, guanciale i chilli
Scallops on pear and parsley mousse with vanilla, served with salsa with apples, guanciale and chilli
Rajskie Orzeźwienie / Heavenly Refreshment 89 pln
Ceviche z polędwicy z tuńczyka, z kolendrą i limonką australijską
Tuna loin ceviche with coriander and Australian lime
Wykwintny Start / Luxurious Start 59 pln
Chrupiące rösti podane z tuńczykiem wędzonym na zimno, kleksem wędzonej śmietany, oliwą lubczykową i kawiorem
Crispy rösti served with cold-smoked tuna, smoked cream, lovage oil and caviar
SAŁATY / SALADS
Japoński szał / Japanese Wildness 78 pln
Selekcja młodych liści podana z marynowaną polędwicą tataki z koprem włoskim, pachnotką, majonezem lubczykowym oraz salsą z kalarepy, rzepy arbuzowej i jabłka
Selection of young leaves with marinated tataki beef tenderloin, fennel, perilla, lovage mayonnaise served with kohlrabi, watermelon turnip and apple salsa
Wśród Zielonych Fal / Among The Green Waves 66 pln
Selekcja młodych liści podana z tuńczykiem wędzonym na zimno, truskawkami, piklowaną cebulą, pistacjami, bezą chrzanową i sosem miętowo-balsamicznym
Selection of young leaves served with cold smoked tuna, strawberries, pickled onions, pistachios, horseradish meringue and mint-balsamic sauce
Śródziemnomorska Lekkość / Mediterranean Lightness 64 pln
Selekcja młodych liści podana włoską la burrata, grillowanymi winogronami, bazylią, nasionami kopru włoskiego,
oliwą z oliwek oraz nutą hiszpańskiego octu balsamicznego valdespino
Selection of young leaves served with la burrata, grilled grapes, basil, fennel seeds, olive oil
and Valdespino Spanish balsamic vinegar
ZUPY / SOUPS
Esencja Morza / Essence Of The Sea 56 pln
Zupa rybna gotowana na bulionie imbirowo-pomidorowym z koprem, miętą, oliwką i cytryną
Fish soup cooked on ginger-tomato broth with dill, mint, olive and lemon
Francuski Aksamit / French Velvet 46 pln
Słynna zupa Vichyssoise z palonym porem, skórką pomarańczy i wędzoną śmietaną
The famous Vichyssoise soup with roasted leek, orange peel and smoked cream
Płynne Złoto / Liquid Gold 46 pln
Długo gotowane wołowe consome z pierożkami z cielęcym ossobuco
Long-cooked beef consommé with dumplings with veal ossobuco
PASTA & RISOTTO
Utopiony w Aromatach / Drowned In Aromas 129 pln
Płaty lasagne w kremowym sosie z wędzoną papryką oraz francuskim bisque krewetkowym, podane z szyjkami rakowymi i dziką krewetką
Lasagne sheets in a creamy sauce with the aroma of smoked paprika and French shrimp bisque, served with crayfish necks and wild shrimp
Dzika Przyjemność / Wild Pleasure 96 pln
Aromatyczne ragout z jelenia gotowane na czerwonym winie, podane z papryką, zielonym groszkiem i płatami lasagne
Aromatic deer ragout cooked in red wine, served with peppers, green peas and lasagne sheets
Kolorowa Rewolucja / Colorful Madness 72 pln
Risotto dyniowe aromatyzowane bulionem szafranowym i pecorino, podane ze szparagami morskimi, dzikim brokułem, groszkiem cukrowym i kiełkami rzodkiewki
Pumpkin risotto flavored with saffron broth and pecorino, served with sea asparagus, wild broccoli, snap peas and radish sprouts
Morskie Opowieści / Sea Stories 92 pln
Risotto z przegrzebkami, vongolami i dziką krewetką na bisque krewetkowym z pestkami dyni, pecorino i trybulą ogrodową
Risotto with scallops, vongolas and wild shrimp, on bisque with pecorino and garden chervil
PIEROGI / DUMPLINGS
Dobrze Nadziane / Full Of Flavor 74 pln
Pierożki z ossobuco cielęcym w emulsji maślanej z palonej cebuli i warzyw korzeniowych,
podane z wędzoną śmietaną
Veal ossobuco dumplings in a butter emulsion of roasted onion and root vegetables,
served with smoked cream
DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES
Szafranowa Lekkość Bytu / Saffron Lightness Of Being 94 pln
Szafranowa polenta z sycylijską pomarańczą, karczochami, rzodkiewką i czarną soczewicą polana sosem na bazie wiśni i cynaru
Saffron polenta with Sicilian orange, artichokes, radishes and black lentils with cherry and cinnabar sauce
Dzika Rozkosz / Wild Delight 167 pln
Dzikie krewetki smażone z hiszpańskim chorizo i kalabryjską ndują w emulsji pomarańczowej infuzowanej herbatą Earl Gray
Wild shrimp fried with Spanish chorizo and Calabrian nduja an orange emulsion infused with Earl Gray tea
Niezły Przypływ / Nice Tide 154 pln
Piotrosz na jedwabistym musie z zielonego groszku i siedmiu rodzajów ziół, podany z szafranowopomarańczową polentą, paloną cytryną i kawiorem z owczego sera
John Dory on a silky mousse of green peas and seven kinds of herbs, served with saffron-orange polenta, roasted lemon and sheep’s milk cheese caviar
Jej Wysokość Ośmiornica / Her Majesty The Octopus 179 pln
Ośmiornica podana z noisette parmezanowymi oraz warzywami w aromatycznej paście z pieczonej papryki i orzechów włoskich, z szafranowym sosem aioli
Octopus served with parmesan noisette and vegetables in on aromatic paste of roasted peppers and walnuts with saffron aioli sauce
Król Antykot / King Entrecôte 159 pln
Sezonowany sześćdziesiąt dni stek z Angusa podany z masłem cafe de paris, słynnym argentyńskim sosem chimichurri oraz ziemniaki pieczonymi z czosnkiem i rozmarynem
Sixty-day-old Angus steak served with cafe de paris butter, the famous Argentinian chimichurri sauce and roasted potatoes with garlic and rosemary
Wołowy Konkret / Strong Beef 169 pln
Wysokiej klasy polędwica wołowa podana z puree chrzanowym, pieczoną brukselką z oryginalnym, włoskim guanciale i sosem demi glace
High-class beef tenderloin served with horseradish puree, roasted brussels sprouts with original Italian guanciale and demi-glace sauce
Dobry Skok / Good Jump 129 pln
Skok królika z pieczoną brukselką w paście z czarnego czosnku i pestek dyni, podane na puree z gorczycą
oraz emulsją na bazie bulionu z palonej cebuli i szalotki duszonej w syropie z czarnego bzu
Rabbit leg with roasted brussels sprouts in black garlic and pumpkin seed paste served on mustard puree
and emulsion based on roasted onion broth and shallot stewed in elderberry syrup
Włoski Klasyk / Italian Classic 119 pln
Delikatne ossobuco cielęce podane z aromatycznym, dyniowym risotto oraz pieczonymi
pomidorkami cherry w cytrynie, ziołach i sumaku
Delicate veal ossobuco served with aromatic pumpkin risotto and roasted cherry
tomatoes in lemon, herbs and sumac
DESERY / DESSERTS
Śmietankowa Rozkosz / Creamy Delight 47 pln
Sernik z białej czekolady i serka philadelphia podany na kruszonce orzechowej, z owocami sezonowymi i kawiorem owocowym, polany sosem crème anglaise
White chocolate and Philadelphia cheesecake on peanut crumble, with seasonal fruit, fruit caviar and crème anglaise sauce
Słodki Przepych / Sweet Splendor 45 pln
Beza z kremem jogurtowym, pieczonymi truskawkami w sumaku z wanilią i miętą, coulis z rokitnika i mango
Meringue with yoghurt cream, baked strawberries in sumac with vanilla and mint with sea buckthorn and mango sauce
Wytrawna Słodycz / Dry Sweetness 42 pln
Gâteau z koziego sera na pralinie pistacjowej z piklowaną wiśnią i konfiturą z czerwonej cebuli oraz jeżyn
Goat cheese gâteau on pistachio praline with pickled cherry and red onion and blackberry jam

SZEF
KUCHNI
POLECA
Esencja Morza
Zupa rybna gotowana na bulionie imbirowo-pomidorowym z koprem, miętą, oliwką i cytryną

KILKA
SŁÓW O
SOMELIERZE
Łukasz Czajkowski
sommelier & wine director
We współpracy z naszym szefem kuchni stworzył niepowtarzalną selekcję, w której znaleźć można szeroki wybór z najlepszych winnic na całym świecie.

Half Bottles [375ml]
Sancerre, Bernadr Reverdy, Valle de la Loire, Francja, 2018
Chablis, Domaine du Colombier, Bourgogne, Francja, 2019
Santenay Rauge Village, Vincent Gardin, Bourgogne, 2016
Saint-Joseph Montelliet , Rhone Valley, Francja, 2016
Barolo Azelia, Louigi Scavino, Piemonte, Włochy, 2012
Louise Barthelemy, Brut Amethyste, Champagne, Francja, NV
Amarone della Valpolicella Classico, Le Ragose, Veneto, 2008
Kieliszki / By the glass [125ml]
MUSUJĄCE/SPARKLING
Prosecco di Treviso Brut, Marsuret, Veneto, NV
Gostart, Winnica Gostchorze, Wielkopolska, 2020
BIAŁE/WHITE
Secaterus Chenin Blanc, Badenhorst, Swartland, 2019
Pouilly-Fume, Cedric Bardin, Valle de la Loire, 2020
Hibia, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
CZERWONE/RED
Rege, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2018
Wildeberg, Coterie Cabernet Franc-Malbec,
Costal Region, 2018
Barbera d’Asti Titon, L’Armangia, Piemonte, 2016
SŁODKIE/SWEET
Muscaris, Winnica Jadwiga, Dolny Śląsk, 2018
Musujące/Sparkling [750ml]
Prosecco di Treviso Brut , Marsuret, Veneto, NV
Nigl Sekt Rose, Kremstal, Austria, 2016
Louise Barthelemy, Brut Amethyste, Francja, NV
Louise Barthelemy, Brut Saphir, Francja, 2010
Moet Chandon, Imperial, Francja, NV
Moet Chandon, Nectar, Francja, NV
Moet Chandon, Ice, Francja, NV
Moet Chandon, Rose, Francja, NV
Dom Perignon, Brut, Francja, 2008
Najlepsze Polskie Winnice/Premium Estates of Poland [750ml]
MUSUJĄCE/SPARKLING
Gostart, Winnica Gostchorze, Wielkopolska, 2019
Pet-Nat Johanniter, Winnica Jura, Małopolska, 2019
BIAŁE / WHITE
Gewurztraminer, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Dolny Śląsk, 2018
Riesling, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Dolny Śląsk, 2018
Hibia, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
CZERWONE / RED
Rege, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
SŁODKIE/SWEET
Muscaris, Winnica Jadwiga, Dolny Śląsk, 2018
Białe/White [750ml]
FRANCJA/ FRANCE
Muscadet, Pepiere, Valle de la Loire, 2019
Chablis, Domaine du Colombier, Bourgogne, 2019
Pouilly-Fume, Cedric Bardin, Valle de la Loire, 2020
Sancerre, Bernard Reverdy, Valle de la Loire, 2020
Bourgogne Blanc, Vincent Girardin, Bourgogne, 2018
Chablis Cote aux Pretres, Chateau dee Beru, Bourgogne, 2017
Sancerre Le Grande Cote, Pascal Cotat, Valle de la Loire, 2019
Mersault Les Tillets, Vincent Girardin, Bourgogne, 2016
Puligny Montrachet, Phillippe Pacalet, Bourgogne, 2015
WŁOCHY / ITALY
Pecorino Superiore, Pietramore, Abruzzo, 2018
Pinot Grigio, Norina Pez, Abruzzo, 2020
Chardonnay Robi & Robi, L’Armangia, Piemonte, 2018
HISZPANIA & PORTUGALIA / SPAIN & PORTUGAL
Vinho Verde Branco, Casal de Ventozela, 2020
Encruzado Reserva, Quinta da Falorca, Dao, 2018
Albarinio, Palacio de Fefinanes, Galicia, 2020
Rioja Blanco, Valenciso, 2018
NIEMCY, AUSTRIA, SŁOWENIA / GERMANY, AUSTRIA, SLOVENIA
Riesling Leitz Out, Johannes Leitz, Rheingau, 2020
Zelen, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2018
Eins Zwei Dry, Johannes Leitz, Rheingau, 2020
Gruner Veltliner Gartling, Martin Nigl, Kremstal, 2020
Riesling Kabinett Kirchenpfad, Johannes Leitz, Rheingau, 2019
Pinot Gris, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2020
Riesling Kabinett C.A.I. Immich Batterieberg, Mosel, 2020
Gemister Satz Nussberg, Hajszan Neumann, Wiedeń, 2020
Riesling Grand Cru Ber Schlossberg, Johannes Leitz, Rheingau, 2013
NOWY ŚWIAT / NEW WORLD
Adobe Reserva Viognier, Vinedos Emiliana, Casablanca, 2020
Secaterus Chenin Blanc, Badenhorst, Swartland, 2019
Chardonnay, Leese-Fitch, Kalifornia, 2019
Riesling Rag & Bone, Magpie Estate, Eden Valley, 2019
Zaha Marsanne, Bodegas TEHO, Altamira, Mendoza, 2018
Pinot Gris, Greywacke, Marlborough, 2017
Wild Sauvignon, Greywacke, Marlborough, 2018
SŁODKIE/SWEET
Bormuhely Furmint Meses, Bodrog, Tokaj, Węgry, 2016
Bezalkoholowe/Non-alcoholic [750ml]
Riesling, 1-2-ZERO, Leitz, 2018, Dolina Renu, Niemcy
Czerwone/Red [750ml]
FRANCJA/ FRANCE
Cotes du Rohne, Saint Pierre, Rhone Valley, 2019
La Pepie, Cabernet Franc, Domaine de la Pepiere, Valle de la Loire, 2019
La Syrah a Papa, Montelliet, Rhone Valley, 2018
Vacqueiras, Saint Pierre, Rhone Valley, 2015
Sancerre Rouge, Bernard Reverdy, Valle de la Loire, 2018
Bourgogne Rouge Cuvee St. Vincent, Vincent Girardin, Bourgogne, 2018
Saint-Joseph, Montelliet, Rhone Valley, 2016
Duluc de Branaire-Ducru, Saint Julien, Boredeaux, 2013
Gevrey Chambertin, Vincent Girardin, Bourgogne, 2015
Corton Rouge Grand Cru, Vincent Girardin, Bourgogne, 2015
NIEMCY, AUSTRIA, SŁOWENIA/ GERMANY, AUSTRIA, SLOVENIA
Pinot Noir, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2019
Zweigelt, Hajszan Nemuann, Wiedeń, 2017
Spatburgunder, Klaus Vorglimmer, Baden, 2015
WŁOCHY / ITALY
Dolcetto d’Alba, Nada Fiorenzo, Piemonte, 2017
Primitivo, Amastuola, Puglia, 2018
Cinciorosso, Podre le Cinciole, Toscana, 2018
Barbera d’Asti Titon, L’Armangia, Piemonte, 2016
Chianti Classico, Podre le Cinciole, Toscana, 2015
Montepulciano, Pietramore, Abruzzo, 2015
Primitivo Riserva, Amastuola, Puglia, 2015
Barolo Azelia, Louigi Scavino, Piemonte, 2016
Amarone della Valpolicella, I Campi, Veneto, 2015
Brunello di Montalcino, Vendemmia, Toscana, 2015
Amarone della Valpolicella Classico, La Ragose 2008
Le Stanze del Poliziano, Toscana, 2011
D’Alceo, Castelo dei Rampolla, Toscana, 2011
Percarlo, Fattoria San Giusto a Rentennano,
Toscana, 2012
HISZPANIA & PORTUGALIA / SPAIN & PORTUGAL
Rioja Crianza, Laderas De Cabama, 2018
Falorca, Quinta da Falorca, Dao, 2016
Ribera del Duero Crianza, Finca La Jula, Ribera Dele Duero, 2018
Colheita Red, Quinta da Falorca, Dao, 2012
Po de Poeira, Poeira, Douro, 2017
Pissares, Costers del Priorat, Priorat, 2018
Rioja Reserva, Bodegas Valenciso, 2012
Falorca Reserva, Quinta da Falorca, Dao, 2001
NOWY ŚWIAT / NEW WORLD
Adobe Reserva, Cabernet Sauvignon, Vinedos Emiliana, Valle Central, 2019
The Wishbone Shiraz, Cabernet Sauvignon, Magpie Estate, Barossa Valley, 2020
Secaterus, A.A. Badenhorst, Red, 2019
Wildeberg, Coterie, Cabernet Franc, Malbec, Coastal Region, 2018
Manos Negras, Malbec, Mendoza, 2019
Manos Negras, Pinot Noir, Red Soil, Patagonia, 2017
Plungerhead, Old Vine, Zinfandel, Kalifornia, 2018
Coyam, Vinedos Emiliana, Valle de Colchagua, 2017
Family Red, Badenhorst, Swartland, 2017