KILKA
SŁÓW
O SZEFIE
KUCHNI
MARCIN WIĘCEK
Kuchnia to jego żywioł i przede wszystkim pasja. To tu czuje się najlepiej. Dba o najmniejszy nawet detal. Jego dnia są intrygujące, piękne, a przede wszystkim pełne aromatów i smaków. Marcin osobiście spotyka się z dostawcami. Zawsze wybiera najlepszej jakości składniki i ze starannością dopracowuje każde danie, by wydobyć z niego powalającą głębię smaku. Ułożone przez niego Menu dla Enoteki to ciekawa podróż po kuchni europejskiej z akcentami kuchni świata.
PRZYSTAWKI / APPETIZERS
TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Shokupan / polędwica wołowa / masło truflowe / majodashi / czarnuszka
69,-
BURRATA Z GRILLOWANĄ MORELĄ I OGÓRKIEM
Pini / oliwa / chilli / czosnek / kolendra / focaccia
62,-
CHRUPIĄCE HALLOUMI
Panko / suszone pomidory / wędzona papryka / sosy
56,-
PESCACCIO Z PRZEGRZEBKÓW
Oliwa / pieprz pomarańczowy / balsam Casa Rinaldi /
kawior z wędzonego śledzia
119,-
PIEROGI Z KRÓLIKIEM I PALONĄ BRUKSELKĄ
Masło / białe wino / syrop klonowy / szałwia
64,-
KARMELIZOWANE CHORIZO
Czerwone wino / rozmaryn / czosnek / karmel
58,-
CEVICHE Z TUŃCZYKA
Rzodkiewka / zioła ogrodowe / chrzan
88,-
VITELLO TONNATO Z PRAŻONYMI KAPARAMI
Cielęcina / sos tuńczykowy / prażone kapary
79,-
KREWETKI
Imbir / nduja / czosnek / śmietanka / masło / focaccia
68,-
ZUPY / SOUPS
KREM Z POMIDORÓW I MASCARPONE
PALONE POMIDORKI CHERRY / OLIWA / BAZYLIA
36,-
ŻUREK ZE SMARDZAMI
PUREE / SZCZYPIOREK / JAJO MOLLET
56,-
ZAPIEKANA CEBULOWA
GRUYÈRE / GRZANKA / TYMIANEK
54,-
DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES
KULBIN Z BOBEM
WARZYWA SEZONOWE / SOS HOLENDERSKI / MASŁO BOROWIKOWE / PIEPRZ KOLOROWY
164,-
OSSOBUCO ZE SZPINAKIEM
GNOCCHI / PALONY JUS / SZAŁWIA / POMIDORKI CHERRY
152,-
KRÓLIK Z KOPYTKAMI MARCHEWKOWYMI
WARZYWA SEZONOWE / SOS WINNO-ŚMIETANOWY / ZIOŁA OGRODOWE
129,-
RISOTTO Z LETNIĄ TRUFLĄ
BOROWIK / PARMEZAN / MASŁO / BÓB
127,-
RISOTTO Z KREWETKAMI I VONGOLAMI
BISQUE / MASŁO / IMBIR / CZOSNEK / NATKA PIETRUSZKI
132,-
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z TRUFLĄ
PUREE Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW / DEMI-GLACE
178,-
PALONY BAKŁAŻAN I PECORINO
PANKO / SAŁATA RZYMSKA / SOS CEZAR / PRAŻONE KAPARY
78,-
T-BONE STEAK
389,-
DODATKI 24,-
ZIEMNIAKI Z TRUFLĄ / SZCZYPIORKOWE
WARZYWA SEZONOWE
COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY
GNOCCHI W PALONYM JUSIE
DESERY / DESSERTS
SZARLOTKA TATIN
LODY CYNAMONOWE / PRAŻYNKA FRANCUSKA / WANILIA
46,-
CRAQUELIN Z PISTACJAMI
MASCARPONE / KREM PISTACJOWY / ZIEMIA ORZECHOWA
42,-
A’LA PTASIE MLECZKO Z PIKLOWANĄ WIŚNIĄ
MUS Z ROKITNIKA / WATA CUKROWA / BROWNIE
43,-
LUNCH 12:00-17:00
PRZYSTAWKI
TATAR WOŁOWY
SHOKUPAN / POLĘDWICA WOŁOWA / MASŁO TRUFLOWE / MAJODASHI / CZARNUSZKA
69,-
BURRATA Z GRILLOWANĄ MORELĄ I OGÓRKIEM
PINI / OLIWA / CHILLI / CZOSNEK / KOLENDRA / FOCACCIA
62,-
FRYTKI Z BATATA
FETA / KOLENDRA / LIMONKA / SOSY
43,-
GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA
SOS ANCHOIS / GRAN REGALE / PRAŻONE KAPARY / PRAŻONY BEKON
38,-
KREWETKI (5 SZT.) LUB PIERŚ Z KURCZAKA KUKURYDZIANEGO (120 G) +26 ZŁ
ZUPY
ZUPA DNIA – ZAPYTAJ OBSŁUGĘ
ZAPIEKANA CEBULOWA
GRUYÈRE / GRZANKA / TYMIANEK
54,-
PASTA
KLUSKI A’LA CARBONARA
ŻÓŁTKO / PARMEZAN / PECORINO /
ŚMIETANKA / GUANCIALE
56,-
KOPYTKA MARCHEWKOWE
MASCARPONE / SŁONECZNIK / OLIWA SZCZYPIORKOWA / MIKRO ZIOŁA OGRODOWE
44,-
TORTELLONI Z KREWETKĄ
IMBIR / CZOSNEK / CHILLI / MASŁO / BISQUE / KOLENDRA / PRAŻONA SALSICCIA
58,-
LINGUINE Z BOCZNIAKIEM
PORTOBELLO / SZCZYPIOREK / CZOSNEK / ŚMIETANKA / PARMEZAN / ZIOŁA OGRODOWE
46,-
GNOCCHI POLLO AL PESTO
PESTO BAZYLIOWE / POMIDORKI CHERRY /
RUKOLA / PARMEZAN
58,-
PIZZ
MARGHERITA
SAN MARZANO/MOZZARELLA/
PARMEZAN/OLIWA/BAZYLIA
43,-
COTTO & PORCINI
SAN MARZANO/MOZZARELLA/
BOROWIK/COTTO/MIÓD ROZMARYNOWY
48,-
HAWAIANO
SAN MARZANO/MOZZARELLA/
GRILLOWANY ANANAS/MIÓD ROZMARYNOWY/COTTO
46,-
PICCANTE
SAN MARZANO/MOZZARELLA/
GORGONZOLA/PEPERONCINO/
SALAMI Z KOPREM WŁOSKIM/SALSICCIA PICANTE/CZERWONA CEBULA
49,-
SALAME TARTUFFO
SAN MARZANO/MOZZARELLA/
SALAMI Z TRUFLĄ/SALAMI Z KOPREM WŁOSKIM/KAPARY/TRUFLA
56,-
VERDURA
SAN MARZANO/TALEGGIO/KOZI SER PLEŚNIOWY/CUKINIA/BAKŁAŻAN/
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
47,-
CILIEGIA PICCANTE
SAN MARZANO/MASCARPONE/SALSICCIA PICANTE/PIKLOWANA WIŚNIA/
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI/RUKOLA
54,-
SEZON W ENOTECE – PIZZA SEZONOWA
ZAPYTAJ OBSŁUGĘ
DANIA GŁÓWNE
OSSOBUCO ZE SZPINAKIEM
GNOCCHI / PALONY JUS / SZAŁWIA / POMIDORKI CHERRY
152,-
DEVOLAILLE Z TRUFLĄ LETNIĄ
ZIEMNIAKI / MASŁO TRUFLOWE / CZERWONA KAPUSTA / CHRZAN
89,-
HALIBUT Z WARZYWAMI SEZONOWYMI
ARBORIO / PARMEZAN / SZAFRAN / BULION / MASCARPONE / ZIOŁA OGRODOWE
129,-
PALONY BAKŁAŻAN I PECORINO
PANKO / SAŁATA RZYMSKA / SOS CEZAR / PRAŻONE KAPARY (LUB SAŁATKA Z ZIÓŁ OGRODOWYCH)
78,-
KILKA
SŁÓW O
SOMELIERZE
Łukasz Czajkowski
sommelier & wine director
We współpracy z naszym szefem kuchni stworzył niepowtarzalną selekcję, w której znaleźć można szeroki wybór z najlepszych winnic na całym świecie.
Half Bottles [375ml]
Sancerre, Bernadr Reverdy, Valle de la Loire, Francja, 2018
Chablis, Domaine du Colombier, Bourgogne, Francja, 2019
Santenay Rauge Village, Vincent Gardin, Bourgogne, 2016
Saint-Joseph Montelliet , Rhone Valley, Francja, 2016
Barolo Azelia, Louigi Scavino, Piemonte, Włochy, 2012
Louise Barthelemy, Brut Amethyste, Champagne, Francja, NV
Amarone della Valpolicella Classico, Le Ragose, Veneto, 2008
Kieliszki / By the glass [125ml]
MUSUJĄCE/SPARKLING
Prosecco di Treviso Brut, Marsuret, Veneto, NV
Gostart, Winnica Gostchorze, Wielkopolska, 2020
BIAŁE/WHITE
Secaterus Chenin Blanc, Badenhorst, Swartland, 2019
Pouilly-Fume, Cedric Bardin, Valle de la Loire, 2020
Hibia, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
CZERWONE/RED
Rege, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2018
Wildeberg, Coterie Cabernet Franc-Malbec,
Costal Region, 2018
Barbera d’Asti Titon, L’Armangia, Piemonte, 2016
SŁODKIE/SWEET
Muscaris, Winnica Jadwiga, Dolny Śląsk, 2018
Musujące/Sparkling [750ml]
Prosecco di Treviso Brut , Marsuret, Veneto, NV
Nigl Sekt Rose, Kremstal, Austria, 2016
Louise Barthelemy, Brut Amethyste, Francja, NV
Louise Barthelemy, Brut Saphir, Francja, 2010
Moet Chandon, Imperial, Francja, NV
Moet Chandon, Nectar, Francja, NV
Moet Chandon, Ice, Francja, NV
Moet Chandon, Rose, Francja, NV
Dom Perignon, Brut, Francja, 2008
Najlepsze Polskie Winnice/Premium Estates of Poland [750ml]
MUSUJĄCE/SPARKLING
Gostart, Winnica Gostchorze, Wielkopolska, 2019
Pet-Nat Johanniter, Winnica Jura, Małopolska, 2019
BIAŁE / WHITE
Gewurztraminer, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Dolny Śląsk, 2018
Riesling, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Dolny Śląsk, 2018
Hibia, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
CZERWONE / RED
Rege, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie, 2020
SŁODKIE/SWEET
Muscaris, Winnica Jadwiga, Dolny Śląsk, 2018
Białe/White [750ml]
FRANCJA/ FRANCE
Muscadet, Pepiere, Valle de la Loire, 2019
Chablis, Domaine du Colombier, Bourgogne, 2019
Pouilly-Fume, Cedric Bardin, Valle de la Loire, 2020
Sancerre, Bernard Reverdy, Valle de la Loire, 2020
Bourgogne Blanc, Vincent Girardin, Bourgogne, 2018
Chablis Cote aux Pretres, Chateau dee Beru, Bourgogne, 2017
Sancerre Le Grande Cote, Pascal Cotat, Valle de la Loire, 2019
Mersault Les Tillets, Vincent Girardin, Bourgogne, 2016
Puligny Montrachet, Phillippe Pacalet, Bourgogne, 2015
WŁOCHY / ITALY
Pecorino Superiore, Pietramore, Abruzzo, 2018
Pinot Grigio, Norina Pez, Abruzzo, 2020
Chardonnay Robi & Robi, L’Armangia, Piemonte, 2018
HISZPANIA & PORTUGALIA / SPAIN & PORTUGAL
Vinho Verde Branco, Casal de Ventozela, 2020
Encruzado Reserva, Quinta da Falorca, Dao, 2018
Albarinio, Palacio de Fefinanes, Galicia, 2020
Rioja Blanco, Valenciso, 2018
NIEMCY, AUSTRIA, SŁOWENIA / GERMANY, AUSTRIA, SLOVENIA
Riesling Leitz Out, Johannes Leitz, Rheingau, 2020
Zelen, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2018
Eins Zwei Dry, Johannes Leitz, Rheingau, 2020
Gruner Veltliner Gartling, Martin Nigl, Kremstal, 2020
Riesling Kabinett Kirchenpfad, Johannes Leitz, Rheingau, 2019
Pinot Gris, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2020
Riesling Kabinett C.A.I. Immich Batterieberg, Mosel, 2020
Gemister Satz Nussberg, Hajszan Neumann, Wiedeń, 2020
Riesling Grand Cru Ber Schlossberg, Johannes Leitz, Rheingau, 2013
NOWY ŚWIAT / NEW WORLD
Adobe Reserva Viognier, Vinedos Emiliana, Casablanca, 2020
Secaterus Chenin Blanc, Badenhorst, Swartland, 2019
Chardonnay, Leese-Fitch, Kalifornia, 2019
Riesling Rag & Bone, Magpie Estate, Eden Valley, 2019
Zaha Marsanne, Bodegas TEHO, Altamira, Mendoza, 2018
Pinot Gris, Greywacke, Marlborough, 2017
Wild Sauvignon, Greywacke, Marlborough, 2018
SŁODKIE/SWEET
Bormuhely Furmint Meses, Bodrog, Tokaj, Węgry, 2016
Bezalkoholowe/Non-alcoholic [750ml]
Riesling, 1-2-ZERO, Leitz, 2018, Dolina Renu, Niemcy
Czerwone/Red [750ml]
FRANCJA/ FRANCE
Cotes du Rohne, Saint Pierre, Rhone Valley, 2019
La Pepie, Cabernet Franc, Domaine de la Pepiere, Valle de la Loire, 2019
La Syrah a Papa, Montelliet, Rhone Valley, 2018
Vacqueiras, Saint Pierre, Rhone Valley, 2015
Sancerre Rouge, Bernard Reverdy, Valle de la Loire, 2018
Bourgogne Rouge Cuvee St. Vincent, Vincent Girardin, Bourgogne, 2018
Saint-Joseph, Montelliet, Rhone Valley, 2016
Duluc de Branaire-Ducru, Saint Julien, Boredeaux, 2013
Gevrey Chambertin, Vincent Girardin, Bourgogne, 2015
Corton Rouge Grand Cru, Vincent Girardin, Bourgogne, 2015
NIEMCY, AUSTRIA, SŁOWENIA/ GERMANY, AUSTRIA, SLOVENIA
Pinot Noir, Tillia Estate, Vipavska Dolina, 2019
Zweigelt, Hajszan Nemuann, Wiedeń, 2017
Spatburgunder, Klaus Vorglimmer, Baden, 2015
WŁOCHY / ITALY
Dolcetto d’Alba, Nada Fiorenzo, Piemonte, 2017
Primitivo, Amastuola, Puglia, 2018
Cinciorosso, Podre le Cinciole, Toscana, 2018
Barbera d’Asti Titon, L’Armangia, Piemonte, 2016
Chianti Classico, Podre le Cinciole, Toscana, 2015
Montepulciano, Pietramore, Abruzzo, 2015
Primitivo Riserva, Amastuola, Puglia, 2015
Barolo Azelia, Louigi Scavino, Piemonte, 2016
Amarone della Valpolicella, I Campi, Veneto, 2015
Brunello di Montalcino, Vendemmia, Toscana, 2015
Amarone della Valpolicella Classico, La Ragose 2008
Le Stanze del Poliziano, Toscana, 2011
D’Alceo, Castelo dei Rampolla, Toscana, 2011
Percarlo, Fattoria San Giusto a Rentennano,
Toscana, 2012
HISZPANIA & PORTUGALIA / SPAIN & PORTUGAL
Rioja Crianza, Laderas De Cabama, 2018
Falorca, Quinta da Falorca, Dao, 2016
Ribera del Duero Crianza, Finca La Jula, Ribera Dele Duero, 2018
Colheita Red, Quinta da Falorca, Dao, 2012
Po de Poeira, Poeira, Douro, 2017
Pissares, Costers del Priorat, Priorat, 2018
Rioja Reserva, Bodegas Valenciso, 2012
Falorca Reserva, Quinta da Falorca, Dao, 2001
NOWY ŚWIAT / NEW WORLD
Adobe Reserva, Cabernet Sauvignon, Vinedos Emiliana, Valle Central, 2019
The Wishbone Shiraz, Cabernet Sauvignon, Magpie Estate, Barossa Valley, 2020
Secaterus, A.A. Badenhorst, Red, 2019
Wildeberg, Coterie, Cabernet Franc, Malbec, Coastal Region, 2018
Manos Negras, Malbec, Mendoza, 2019
Manos Negras, Pinot Noir, Red Soil, Patagonia, 2017
Plungerhead, Old Vine, Zinfandel, Kalifornia, 2018
Coyam, Vinedos Emiliana, Valle de Colchagua, 2017
Family Red, Badenhorst, Swartland, 2017


